Oppassen! Dat is misschien het belangrijkste woord op het wereldwijde web vol gevaren. We willen je natuurlijk niet bang maken, maar het gebeurt steeds vaker dat mensen hun best doen m op internet wachtwoorden te hacken. Gelukkig is er wat te doen tegen die hackers om te zorgen dat jij je eigen wachtwoorden bij houdt. Zo komen er geen hackers met verkeerde bedoelingen in jouw accounts.
Hoe kraakt iemand een wachtwoord en hoe kan ik dit voorkomen?
Wat kun je dan doen om het hacken van wachtwoorden tegen te gaan?
Er zijn een aantal effectieve tips: zorg dat je altijd andere wachtwoorden hebt op je verschillende accounts. Dat is het handigst, want als een hacker dan één wachtwoord heeft achterhaald kan hij daarmee al jouw andere accounts ook binnen dringen. Zorg vooral dat het wachtwoord van je mailaccount zo uniek mogelijk is.
Waarom? Een hacker probeert altijd via een mailadres andere accounts binnen te dringen door wachtwoorden te wijzigen van accounts. Het wachtwoord wordt dan naar het mailadres gestuurd ter bevestiging. Als de hacker dan ingang heeft tot jouw mailadres heb je ook een probleem met je andere accounts. Andere tip om hackers tegen te gaan: schrijf nooit je wachtwoorden op. Je kunt hierover ook meer lezen op deze website. Het is helemaal niet handig.
De kans dat jij je blaadje kwijt raakt is best groot. Ook de wachtwoorden in een Word document is risicovol. Er is namelijk een grote kans dat een hacker gemakkelijker op een computer kan inbreken en zo je documenten kan zien waar ook de wachtwoorden staan. Verzin unieke wachtwoorden, bij elk account een ander wachtwoord en schrijf het niet op. Zorg dat je het gewoon heel goed kunt onthouden! Dan heb je ook geen problemen met het feit dat hackers kunnen inbreken in je verschillende accounts. Je kunt zo veilig het wereldwijde web rond surfen.
Wachtwoorden: de laatste barrière voor een hacker
Allemaal gebruiken we wachtwoorden, voor ons e-mailaccount, onze computer, toegang tot het bedrijfsnetwerk en onze tablet. Wachtwoorden zijn niet weg te denken en nog steeds een erg populair en belangrijk beveiligingsmiddel. Wat mensen vergeten is dat een simpel wachtwoord vandaag de dag niet meer toereikend is en eenvoudig te kraken is. Het is dus heel belangrijk een wachtwoord te verzinnen dat complex genoeg is en dus niet door kwaadwillende achterhaald kan worden. Als extra beveiliging wordt verificatie in meerdere stappen steeds vaker aangeboden, maak je hier gebruik van dan heb je naast je wachtwoord om in te loggen ook een verificatiecode nodig. Zo’n code wordt vaak verzonden per sms als , inderdaad, weer een extra beveiliging.
Denk als een hacker
Wil je weten hoe je je computer of website bijvoorbeeld het best kunt beveiligen denk dan als een hacker. Hackers gaan op twee manieren te werk, met ‘eenvoudige’ rekenkracht of wat meer doordacht en gericht via social engineering.
Een hackpoging met rekenkracht gaat iets gerichter te werk dan eenvoudigweg wat combinaties van getallen en cijfers uitproberen. Een hacker gaat namelijk uit van de volgende regel, een wachtwoord bestaat over het algemeen uit een stam, een voor- en een achtervoegsel. De stam hoeft niet per definitie een bestaand woord te zijn maar bestaat wel uit een uit te spreken opeenvolging van letters. Een achtervoegsel is er in 90 procent van de gevallen, een voorvoegsel in 10 procent. En met dat in het achterhoofd gaat de snoodaard eerst lijst langs van de meest gebruikte wachtwoorden, en geloof me daar komen wachtwoorden op voor die wij allemaal wel een keer hebben gebruikt.
Daarna worden de meest voorkomende achtervoegsel geprobeerd. En in 24 procent van de gevallen heeft de hacker dan vaak al beet.
Social engineering
Een andere manier om achter een wachtwoord te komen is ’social engineering’. Social engineering is vooral een bedreiging als wachtwoorden zijn geïnspireerd op gezinsleden, namen van huisdieren of namen van kinderen. En met de gestage opmars van social media is het kinderlijk eenvoudig om daar achter te komen.
Verschillende en complexe wachtwoorden
Om een flinke blokkade voor een hacker op te werpen dient een wachtwoord dus complex te zijn (dus niet, welkom01), en dient deze ook nog eens om de maand te worden gewijzigd. En als je voor al die diensten verschillende wachtwoorden hebt opgevoerd? Hoe ga je die dan onthouden? Een zogenaamde wachtwoordkluis kan daarbij uitkomst bieden. Op de markt van de wachtwoordkluis applicaties bestaan veel aanbieders zoals Kaspersky, MyLOK en Symantec.
Sommige wachtwoordkluizen slaan niet alleen wachtwoorden op maar ook rekeningnummers, pincodes, kentekengegevens van je auto en zelfs het nummer van je creditcard. Een belangrijke rol bij een wachtwoordkluis speelt het zogenaamde hoofdwachtwoord, dat wordt namelijk gebruikt om al je andere wachtwoorden te beschermen. Draag er dus zorg voor dat dat een sterk wachtwoord is (bij de installatie geven de meeste wachtwoordkluizen aan hoe sterk het hoofdwachtwoord is).
Wachtwoordkluizen, sommige dan, kennen ook een hardware oplossing waarbij de gegevens op een externe gegevens drager staan zoals bijvoorbeeld een stick of een smartcard.
Andere aanbieders van wachtwoordkluizen zijn Dashlane en LastPass. Maar zoals al eerder aangegeven Symantec biedt, als een van de grotere partijen, Norton Identity Safe gratis aan. Deze kent een prima synchronisatie van gegevens tussen de verschillende devices en kan ongelimiteerd gebruikt worden op verschillende computers.